Árnyékolástechnika

De mi is igazán az ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA ? Amennyire fontos a NAP ENERGIÁJA ÉS ÉLTETŐ FÉNYE az emberiség számára, olyannyira lehet zavaró is. A civilizált lakosság egyre igényesebb szokásai miatt, évről évre Bővebben

Klímatechnika

14 évvel ez előtt kezdtük a KLÍMATECHNIKAI berendezések értékesítését és telepítését, az amerikai hadsereg felkérésére, a Taszári légibázis „hivatalos beszállítójaként.” A sikerre való tekintettel a polgári kiszolgálójuk a Brown & Bővebben

Vagyonvédelem

Az alábbiak közül az első 3 csak jelzi a behatolás tényét, míg a Biztonsági Ajtók, Zárak,  Rácsok & Páncélfóliák  = gátolják, lelassítják azokat – szirénaszó mellett! A tökéletes védelem alappillérei, melyek Bővebben

Napkollektorok

A naptól nem kap számlát! A 3 óra alatt földet ért Napenergia, elegendő az egész föld energiaszükségletének ellátására! Ráadásul ingyen! Sőt most még állami támogatással is!   Ugye van még Bővebben

Műanyag ablakok

Csúcsminőségben és elérhető árakon!  Egy életre szóló kényelem? 10 ÉVE forgalmazzuk a nagyhírű TRYBA (Franciország) és SPECTUS (Nagy-Brittania) felsőkategóriás műanyag nyílászáróit. A Kaposvártól 20 km-re lévő Üzem havi GYÁRTÓKAPACITÁSA meghaladja akár Bővebben

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209934slide_rpont_no1.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/795398slide_rpont_no2.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/121971slide_rpont_no3.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/484891slide_rpont_no5.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/881555slide_rpont_no4.jpg

Mini-Midi-Maxi redőnyök

rpont-redony-01A kánikula idején sokkal elviselhetőbb volt a hőség azokban a lakásokban, amelyeknek ablakait leeresztett redőny védte. Igaz, még ritkára engedve is sötétnek tűnt a lakás, de a lakóterek hőmérséklete számottevően alacsonyabb volt. Ez a redőnyök hőszigetelő hatásának volt köszönhető. Aki eddig gondolkodott a felszerelésükön, azt ez a nyár biztosan meggyőzte. Ám nem mindegy, hogy milyen redőnyt szereltetünk fel, az ablakok adottságai ugyanis nemcsak a redőnyök optimális méretét, de esetenként a kiegészítő szerelvényeit is meghatározzák.

A műanyag redőnyök általában 21, 37 és 50 mm szélességű extrudált, üreges lamellákból állnak. Előnyük, hogy könnyebbek a hagyományos faredőnyöknél, felületkezelést nem igényelnek és jó a hőszigetelő képességük is. Bármilyen ablak elé felszerelhetők, illetve a régi faredőnyök helyére is beépíthetők. Ez esetben a redőnytáblát az 50 mm széles lamellák alkotják, és a régi tokba szerelt eredeti tengelyt s annak szerelvényeit sem feltétlenül kell újra cserélni. Nagy szélesség esetén alumínium záróelemmel szokás merevíteni a redőnyt kihajlás ellen. A lefutó sínek állapota is lényeges. Természetesen a műanyagredőnyöknek van vakolható tokos változata is, amit főként új építésű házaknál előnyösebb, mert beépítése miatt nem szűkíti az ablak felületét. Ezt már az ablaknyílások méretének kialakításakor feltétlenül figyelembe kell venni. A különféle gyártók erre vonatkozólag minden szükséges adatot megadnak.

Az utólag beszerelhető, ún. külsőtokos redőnyök talán a legkedveltebbek, mivel minden ablakra felszerelhetők. A keskeny lamella-szélességűek inkább a kisebb ablakokra megfelelők, és a 37 mm széles elemekből is csak legfeljebb 180 cm széles és 330 cm magas redőnyfelületeket célszerű kialakítani. A magasság azért nem mellékes, mert a nagy felületű redőnyök elég súlyosak, és ez a felhúzásuk első harmadában okozhat nehézséget. Ezen a felületek osztásával lehet változtatni, amit az ablaktok osztása határoz meg. Régi, nagy és magas ablakoknál előfordul, hogy az ideális szélességet túl kell lépni, és emiatt a redőny felhúzása bizony elég nehéz lesz. Az alumínium redőnyök könnyebbek, elegánsabbak, de drágábbak a műanyagból készülteknél. A műanyaglécek színét már megrendeléskor - gyártmánytól függően - tíznél több változat közül lehet kiválasztani. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a sötét színűek csak esztétikailag előnyösek, a faerezett mintásak pedig feláras termékek.

rpont-redony-02Mivel utólagos beépítésnél kívülre kerül a redőnyszekrény, így benyúlik az ablak felső részébe. A keskeny lamelláknál a hossztól függően kisebb a felcsévélt redőny helyigénye, ezért a takarásához kisebb redőnytok szükséges. Alacsony ablakoknál a bevilágítás szempontjából ez fontos lehet. Az sem mindegy, hogy a tok acél-, vagy alumínium lemezből készült, természetesen színterezett bevonattal. A régebben felszerelt műanyagredőnyök acéllemez szekrény burkolata rozsdásodik, manapság ezt horganybevonattal előzik meg.

A lefutó síneknél célszerű a gumi betétes változatokat előnyben részesíteni, mert ezek erős szélben jelentősen csökkentik a leeresztett redőny zörgését, és jobb zárást is biztosítanak.

Az már a helyi adottságoktól függ, hogy hevederes, vagy zsinóros csévélővel lehet majd a redőnyt működtetni. Például attól, hogy a kinyitott ablakszárny és a tok mellett van-e elég hely – legalább 45 mm - a heveder kivezetésére. Kisebb távolság esetén csak a zsinóros működtetésre van mód, ami a nagyobb súlyú redőnyök felhúzásakor elég hátrányos, és a zsinórt is fokozottan igénybe veszi, de csak félútig, onnan már egyre könnyebb a nagy redőnyök mozgatása is.

A hevederek 14, illetve 23 mm szélesek és kivezető görgőkön keresztül futnak le a tokozott csévélőhöz. A régebbi redőnyökön egyszerűbb, mechanikus hevederszorítóval lehetett a redőnyt a kívánt pozíciójában rögzíteni, és hiányzik a csévélő, a heveder pedig felhúzott redőnynél szabadon lóg a tok előtt vagy azon belül. Az új redőnyöket többnyire rugós csévélővel szerelik fel, amelyek oldalra fordíthatók így akár ablak közé is kerülhetnek, de ez azzal jár, hogy a redőny kezeléséhez a belső ablakszárnyat mindig ki kell nyitni. A zsinóros redőnyöknél hasonló kialakítású rugós csévélőket alkalmaznak, a zsinórt acélhuzal spirálcső vezeti a műanyag kivezető görgőre, ami főként a redőny felhúzását könnyíti meg, leengedésekor pedig a zsinórt vezeti meg kellően.

A külső redőnyök felszereléséhez alig egy óra szükséges és bármilyen ablak elé felszerelhetők. Ehhez természetesen jó felmérés szükséges, és ennek során kell minden igényünket elmondanunk, mert az esetleges utómunkálatok drágíthatják a költségeket, és késleltethetik is az új redőny használatba vételét.

A nyáron a tűző napsugarak ellen az ablakokra szerelt redőnyök hathatós védelmet nyújtanak. Számos változatuk létezik, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen ablakra felszerelhetők legyenek. Árnyékoló hatásuk kitűnő, a sok lehetséges megoldás között azonban végül magunknak kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt.

rpont-redony-03A külső tokos redőnyök talán a legkedveltebb megoldások, amelyek a régebben redőnyökkel nem rendelkező otthonok ablakaira is felszerelhetők. Ennek legnagyobb hátránya, hogy mivel a felcsévélt redőnyt védő és befogadó szekrénytoknak nincs a falban kialakított helye, a tok méretétől függően leszűkíti az ablak magasságát. Ezért a minitokos változatok a legnépszerűbbek, különösen a normál méretű ablakok esetében.

Ezeknél azonban többnyire csak 27mm-es keskeny léceket lehet alkalmazni, ami széles redőnyöknél nem ideális, legfeljebb osztott felülettel kialakítva.

Ez viszont azzal jár, hogy kettő, vagy több redőnymozgató szerkezetre lesz szükség, ami árnövelő. Előnye, hogy a redőnytagok könnyen felhúzhatók, és így a jobb szellőzést is könnyebb beállítani. Különösen lényeges ez, ha a redőny mozgatását a tok közelsége miatt csak zsinórral lehet megoldani.

Meggondolandó a sztirolhab szigetelésű elemek alkalmazása is, amely a redőny hatásosságát jelentősen növeli. Különösen akkor, ha sötétszínű lamellákat választunk, amelyek köztudottan jobban felmelegednek. A lécoldalvéges megoldásúak pedig megakadályozzák a lécek oldalra csúszását, széleik megszorulását.

Az alumínium lamellás redőny ugyan drága, viszont hosszú életű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú és még egy kicsit könnyebb is a műanyaglécekből állóknál. A lefutók kiválasztásnál a gumiperemesek az előnyösebbek, mert csendesebb a redőnytest mozgatása, és szélben sem fog a lefutó szélének verődve zajongani.

Az integrált szúnyoghálóval is érdemes számolni, hiszen jó védelmet ad a rovarok és szöszök ellen. Arra azonban már jó előre számítsunk, hogy a külső tokos redőnyöknek csak a belső oldalát lehet kényelmesen letisztítani, a külső felületük ugyanis leengedve csak kívülről érhető el. Ahol ez nem lehetséges, külső lemosásuk szinte megoldhatatlan, bár évente legalább kétszer szükség lenne rá. A faablakok külső felújítását is megnehezítik a felszerelt lefutók, amire ugyancsak célszerű felkészülni.

Az elfalazható tokos redőnyszekrények előnye, hogy mivel az ablak fölé kerülnek, annak teljes bevilágító felülete megmarad. A másik előny, hogy a redőnyszekrény levakolva teljesen eltűnik. Hátránya viszont hogy többnyire csak az ablakkal együtt építhető be. Az ilyen szekrények hőszigetelése sem gond, mert ezt a redőnytokba épített sztirolhab szigetelés teljesen megoldja. Hátrányként említhető, hogy a beépítés és a bevakolás kissé hosszadalmas művelet és pontos helyszíni felmérést igényel, viszont a redőnyszekrény teljesen láthatatlanná válik.

Arra is lehetőség van, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny- és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben szinte nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes már ilyenkor a motoros mozgatáson gondolkodni. Ezeknél a redőnyöknél ugyanis csak az 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróba lesz minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá is teszi. Ami pedig az ilyen redőnyszekrények hőszigetelését illeti, a fedőlapra erősített idomos habréteg ezt is megoldja.

 

Szűcs Mihály Cégtulajdonos Névjegy

RPont Hirdetés

Bejelentkezés

Ki olvas minket?

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Keresés a honlapon

Hogyan könnyíthetjük meg betörőink munkáját?

RPONT Ajánlata Látogatóinak

INVERTERES KLÍMA ELŐNYEI!

Sok szó kering manapság az inverteres klímákról, nem véletlenül, hiszen maga a fogalom sem régi dolog. Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket érzékelni tudjuk, ismerkedjünk meg az inverteres klíma működésével!
További információért kattintson ide!

Inverteres Klíma - Működése, előnyei

Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket!

Üdvözöljük weboldalunkon!

Ma 2013. december 08., vasárnap, Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.

RPONT Bemutatóterem Videófilm

Get the Flash Player to see this player.

RPont Bemutatóterem Partnerei

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/116171www_retroclub_eu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/325725www_elero_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/808648www_stiebeleltron_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/454899www_equinoxe_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209087www_roma_de.jpg