Árnyékolástechnika

De mi is igazán az ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA ? Amennyire fontos a NAP ENERGIÁJA ÉS ÉLTETŐ FÉNYE az emberiség számára, olyannyira lehet zavaró is. A civilizált lakosság egyre igényesebb szokásai miatt, évről évre Bővebben

Klímatechnika

14 évvel ez előtt kezdtük a KLÍMATECHNIKAI berendezések értékesítését és telepítését, az amerikai hadsereg felkérésére, a Taszári légibázis „hivatalos beszállítójaként.” A sikerre való tekintettel a polgári kiszolgálójuk a Brown & Bővebben

Vagyonvédelem

Az alábbiak közül az első 3 csak jelzi a behatolás tényét, míg a Biztonsági Ajtók, Zárak,  Rácsok & Páncélfóliák  = gátolják, lelassítják azokat – szirénaszó mellett! A tökéletes védelem alappillérei, melyek Bővebben

Napkollektorok

A naptól nem kap számlát! A 3 óra alatt földet ért Napenergia, elegendő az egész föld energiaszükségletének ellátására! Ráadásul ingyen! Sőt most még állami támogatással is!   Ugye van még Bővebben

Műanyag ablakok

Csúcsminőségben és elérhető árakon!  Egy életre szóló kényelem? 10 ÉVE forgalmazzuk a nagyhírű TRYBA (Franciország) és SPECTUS (Nagy-Brittania) felsőkategóriás műanyag nyílászáróit. A Kaposvártól 20 km-re lévő Üzem havi GYÁRTÓKAPACITÁSA meghaladja akár Bővebben

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209934slide_rpont_no1.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/795398slide_rpont_no2.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/121971slide_rpont_no3.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/484891slide_rpont_no5.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/881555slide_rpont_no4.jpg

Napkollektorok kiválasztásának fontos szempontjai

napkollektor-rpont-no02

Síkkollektor vagy Vákuumcsöves legyen?

A napkollektorok típusai sokfélék, azonban egész éves működés két féle típussal érhető el. Ezek a szelektív zárt sík napkollektorok és a vákuumcsöves napkollektorok. Ahhoz, hogy a megrendelő, akinek nem kötelező szakembernek lennie, dönteni tudjon, figyelembe véve a napkollektorok árait, hatásfokát, megbízhatóságát, működési üzemidejét, az alábbiakban kitérünk e két típus előnyeire és hátrányaira.

Szelektív sík napkollektornak, szelektív bevonatú abszorberrel, általában egyszeres üvegfedéssel készült zárt napkollektorokat nevezzük.
Ma az egész világon az eladott napkollektorok döntő többsége (több mint 90%-a) szelektív sík napkollektor, ami elsősorban a megbízhatóságának és könnyed karbantartásának köszönhető.

A szelektív sík napkollektor hő vesztesége egy részét a napkollektor házban lévő levegő konvektív hőátadás okozza. Ez a veszteség megszüntethető, vagy nagyban csökkenthető, ha a napkollektor hőelnyelő lemezét olyan térbe helyezik, melyből a levegőt kiszivattyúzzák, vákuumot hozva létre, vagy csökkentik a konvektív áramlás lehetőségét, ill. kellőképpen hő szigetelik.

Vákuummal lényegesen jobb hőszigetelés érhető el, mint a hagyományos szigetelőanyagokkal, de sajnos a megoldás nem megbízható és nagyon költséges. A hagyományos megoldás, vagyis a hőszigetelés is nagyban javítható, és kevésbé költséges, utólagos karbantartást nem igényel.

A napkollektoroknál sokkal lényegesebb szempont az abszorber kialakítása, annak hatásfoka. A fejlesztők legnagyobb feladata az ideális abszorber kifejlesztése. A fő cél a hő befogadásának és átadásának, valamint elvezetésének a biztosítása. Ezért az abszorber felülete a hő befogadás céljából a matt feketéhez minél közelebbi, az hő átadó-átvevő felülete minél nagyobb és közvetlen, a fűtőközeg-áramlás az áramfogyasztás csökkentése érdekében a legkisebb hidraulikai ellenállású kell, hogy legyen.

Téves az a sokak által hangoztatott szemlélet, miszerint az üveg árnyékolásával, fóliázásával, mattosításával nagyobb hatásfok érhető el. Az üveg szerepe a lehető legszélesebb spektrumú napfény maximális átengedése és bent tartása (antireflexiós szolár üveg), a zárt tér védelme, nem pedig a fény hővé alakítása. A napenergia hőenergiává való átalakítás szerepét az abszorber látja el, melyet úgy érhet el a lehető legmagasabb szinten, ha minél inkább megközelíti a matt fekete színt, valamint felületén olyan, szemmel nem látható mikro barázdákkal rendelkezik, amik napcsapdaként működnek.

Megemlítjük, hogy kitartó és költséges munkánk eredményeként, ma már létezik - ÉME engedéllyel - sorozatgyártásban Magyarországon kifejlesztett és szabadalmaztatott TÜV által minősített szelektív bevonatú sík napkollektor, ami esztétikus, legnagyobb szinten megfelel a kor elvárásainak a kötelező szabvány előírásainak, olcsó és üzemi ideje (akár 30 év) minden eddigit felülmúl.

 

Napkollektor Somogy megyében

Vákuumcsöves napkollektorok

Legelterjedtebb típusánál a hőelnyelő lemezt üvegcsőbe helyezik, melyből a gyártás során kiszívják a levegőt.
Újabban terjednek az olyan vákuumcsöves napkollektorok, melyeknél az abszorbert a háztartási termoszokhoz hasonló, átlátszó, kettős falú zsákcsőbe helyezik.
Maga a vákuumcsöves napkollektor mindkét esetben több, egymás mellé helyezett vákuumcsőből áll.
A vákuumcsöves napkollektorok előnye a jó hőszigetelés, amíg a vákuumot tartja, sajnos ezt a feltételt nagyon kevés gyártó tudja biztosítani, ugyanis a tömítőgyűrű egy idő után a kitett hő-sokk miatt elfárad.

A vákuum elvesztésével a hatásfoka minimálisra csökken, ezért azt minél hamarabb orvosolni kel akár a tömítőgyűrű lecserélésével akár cső kicserélésével. Egyes megbízhatatlan importból származó típusoknál ez sajnos kétévente elkerülhetetlen.

Másik hátrányuk, hogy a görbe üvegfelületnek a sík napkollektorhoz képest nagyobb a reflexiója, az érkező napsugárzás nagyobb részét veri vissza, mint a sík napkollektor, következésképpen alacsonyabb az optikai hatásfoka. A szakemberek ezért mondják viccesen, hogy „fél a naptól”, minél erősebb a napfény annál nagyobb a reflexió.
Ezt a hátrányt csak nagyon kevés gyártó tudja - igen költséges megoldással - megbízhatóan kivédeni.

Figyelem! Az egyes napkollektorok összehasonlítása, kizáróan független - napkollektorok vizsgálatára szakosodott - intézetek hitelesített vizsgálati jegyzőkönyvei alapján lehetséges. Ezeket a vizsgálatokat minden jelentős napkollektort gyártó cég elvégezteti, dokumentálja.

Ezért a napkollektorok kiválasztásánál a hatásfokon és a megfelelő típuson kívül célszerű figyelembe venni a gyártó cég megbízhatóságát, szervízszolgáltatásait, és garanciális feltételeit is. Természetesen fontos szempont a napkollektorok ára is, mivel az jelentős részt képvisel egy teljes rendszer összköltségéből.

A fentiek ismeretében mégis bátran kijelenthető, hogy az alternatív energia előállítására alkalmas műszaki megoldások közül jelenleg a szelektív bevonatú sík napkollektorok a legmegfelelőbb termékek, elsősorban a megbízhatóságuk és a beruházási költségeik viszonylag rövid megtérülésének köszönhetően.

A helyesen megtervezett és kivitelezett napkollektor rendszer - ami nem is túlságosan bonyolult - megtérülési ideje jelenleg 3-7 év közé tehető.
Pontosabban, minél nagyobb egy rendszer a megtérülési ideje annál rövidebb.

Ha figyelembe vesszük az állami támogatás lehetőségét is továbbá az energiahordozók (gáz, kőolaj) árainak folyamatos emelkedését, a megtérülési idő még jobban csökken, mindinkább alkalmassá válik a családi házak, magán panziók, szállodák, éttermek és uszodák használati meleg vizének az előállítására, fűtésük rásegítésére, medencék vizének melegítésére.
A napkollektorok megtérülési ideje a fentiek figyelembe vétele mellett jóval kevesebb, mint tíz év.

Az eddigi műszaki lehetőségek ismeretében, minden egyéb más alternatív energia előállítására alkalmas rendszer (nem napkollektoros rendszer) költségesebb, megtérülési ideje tíz év feletti, de lehet akár 15-25 év feletti is.

Jelenleg a piacon fellelhető napkollektorok tulajdonságai

  • Jelenleg a piacon előforduló termékek többségének gyártásánál használt anyagok: műanyag, acél, réz, alumínium. Mindegyik termék jellemzője a fűtőközeg csőben való áramoltatása, ez legyen akár függőleges, vízszintes akár szerpentines megoldásban.
  • A hőfelvevő és hőátadó felület növelése érdekében a csőre hegesztéssel vagy sajtolva lemezbordát rögzítenek.

Ennek a műszaki megoldásnak számtalan hátránya van. Egyike ezeknek a hátrányos megoldásoknak, hogy két elemet építenek be, csövet és lemezt, akár műanyagot is, ezek sokszor még anyagukban is különböznek egymástól. Az összeillesztésük, ahhoz, hogy jó hővezető képességet biztosítson, nagyon bonyolult, de mégsem tökéletes, ami csökkenti a hatékonyságot. Más esetben, mint például a rézcső az alumínium lemezzel, szintén hátrányos megoldás, mivel a két anyag között nedvesség hatására galvanikus hatás lép fel, korrózió képződik, létrehozva egy hőszigetelő réteget, mely szintén csökkenti a hatásfokot.

  • Felületkezelésük nagyon bonyolult, de mégsem időt álló, ugyanis a felvitt műanyag egy idő után repedezni kezd és leválik, hő hatására nagy térfogatváltozást szenved el, elfárad.
  • A hagyományos típusoknál korrózió védelmi kényszerből adódóan ez a bevonat 4-5 rétegben kerül felvitelre, ezért hőszigetel, csökkenti a hőátadási hatásfokot, növeli a költségeket.
  • A termékek másik hátránya a bordázat vízszintes, vagy szerpentines elhelyezése, ami ellentmond a fizika törvényeinek, hiszen a fő cél a fűtőközeg természetes áramlásának biztosítása a hőfelvétel és a hőátadás alatt - nagyon kis energiával - lentről-felfelé.
  • Az utóbbi időben, egyre gyakoribb a lakosság bevonása, oktatása különböző helyeken a házilag barkácsolható napkollektorok irányába, ami lehetne akár dicsérendő dolog is, de sajnos inkább turisztikai csali. Ebben az esetben érvényesül a mondás: „Többe kerül a leves, mint a hús.”

A napkollektor hatásfoka

A napkollektor a felületére érkező napsugárzásnak csak egy részét alakítja át hasznos hőenergiává. Hasznosított hőenergiának, aminek az átlagértéke 20-80% körül mozog, azt nevezzük, amit a hőhordozó közeggel elvezetünk a napkollektorból.

A napkollektorok hatásfokát az alábbi, nemzetközi szabványok által elfogadott összefüggés szerint szokás megadni:

η = η0 - a1 ΔT/ G - a2 (ΔT)²/G

Ahol:

η: a napkollektor hatásfoka,
η0:
a napkollektor optikai hatásfoka,
a1
: az elsőfokú hőveszteségi együttható,
a2:
a másodfokú hőveszteségi együttható,
ΔT:
hőmérsékletkülönbség ΔT = (tkollektor - tlevegő)
tkollektor:
napkollektor közepes hőmérséklete tkollektor= (tki + tbe)/2
tki:
a napkollektorból kilépő közeg hőmérséklete,
tbe:
a napkollektorba belépő közeg hőmérséklete
tlevegő:
a környezeti levegő hőmérséklete
G:
a napkollektor felületére érkező globális napsugárzás

A hatásfok fenti képlete egy másodfokú görbe egyenlete, melynek matematikai formátuma:

y = b0 + b1 *x + b2 *x²

Ahol:

b0 = η0
b1 = -a1
b2 = -a2 *G
x = ΔT/ G

A hatásfokgörbét az x = ΔT/ G {°Cm²/W} független változó függvényében szokás ábrázolni, az alábbi képlet szerint:

η = η0 - a1*x - a2*G*x2

Példák szelektív sík napkollektorok hatásfok értékeire

Napsugárzás

Napkollektor

Levegő

Hőgradiens

Hatásfok

G

tbe

tki

tkollektor

tlevegő

ΔT

η

1. Derült, meleg nyári nap, ≈20°C-os víz melegítése

1000 W/m2

25°C

35°C

30°C

30°C

0°C

80%

2. Derült, átlagos nyári nap, ≈50°C-os víz melegítése

800 W/m2

55°C

65°C

60°C

25°C

35°C

60%

3. Derült, hideg téli nap, ≈30°C-os víz melegítése

600 W/m2

35°C

45°C

40°C

-5°C

45°C

45%

4. Borult átlagos téli nap, ≈30°C-os víz melegítése

200 W/m2

35°C

45°C

40°C

5°C

35°C

0%

 

A napkollektor hatásfokát a hasznosított hőmennyiség, és a napkollektor hasznos felületére napsugárzás útján érkező hőmennyiség hányadosa határozza meg:
Napkollektor hatásfok = hasznosított hőmennyiség / napkollektor-felületre érkező hőmennyiség.

A napkollektorok hatásfoka tehát nem állandó, pillanatnyi értéke függ a napsugárzás intenzitásától, valamint a napkollektor és környezete hőmérsékletétől. Ahhoz, hogy a napkollektorok egy hatásfok értékkel minősíthetőek legyenek, a hatásfokgörbe egy jellegzetes üzemmódra vonatkozó pontját szokás megadni, mint jellegzetes hatásfokot. Ez az üzemmód 800W/m² értékű napsugárzásnál, és ΔT=40°C napkollektor és környezeti hőmérsékletkülönbségnél van. Ekkor a független változó értéke x = 40 / 800 = 0,05.

A példából is jól látható tehát, hogy a napkollektorok hatásfoka a napsugárzás intenzitásától, valamint a napkollektor és környezete közötti hőmérsékletkülönbségtől függ, pontosabban elsődlegesen a napsugárzás intenzitásától, másodlagosan a napkollektor és a környezeti levegő hőmérsékletének hatásától.

Szűcs Mihály Cégtulajdonos Névjegy

RPont Hirdetés

Bejelentkezés

Ki olvas minket?

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Keresés a honlapon

Hogyan könnyíthetjük meg betörőink munkáját?

RPONT Ajánlata Látogatóinak

INVERTERES KLÍMA ELŐNYEI!

Sok szó kering manapság az inverteres klímákról, nem véletlenül, hiszen maga a fogalom sem régi dolog. Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket érzékelni tudjuk, ismerkedjünk meg az inverteres klíma működésével!
További információért kattintson ide!

Inverteres Klíma - Működése, előnyei

Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket!

Üdvözöljük weboldalunkon!

Ma 2013. december 08., vasárnap, Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.

RPONT Bemutatóterem Videófilm

Get the Flash Player to see this player.

RPont Bemutatóterem Partnerei

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/116171www_retroclub_eu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/325725www_elero_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/808648www_stiebeleltron_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/454899www_equinoxe_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209087www_roma_de.jpg