Árnyékolástechnika

De mi is igazán az ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA ? Amennyire fontos a NAP ENERGIÁJA ÉS ÉLTETŐ FÉNYE az emberiség számára, olyannyira lehet zavaró is. A civilizált lakosság egyre igényesebb szokásai miatt, évről évre Bővebben

Klímatechnika

14 évvel ez előtt kezdtük a KLÍMATECHNIKAI berendezések értékesítését és telepítését, az amerikai hadsereg felkérésére, a Taszári légibázis „hivatalos beszállítójaként.” A sikerre való tekintettel a polgári kiszolgálójuk a Brown & Bővebben

Vagyonvédelem

Az alábbiak közül az első 3 csak jelzi a behatolás tényét, míg a Biztonsági Ajtók, Zárak,  Rácsok & Páncélfóliák  = gátolják, lelassítják azokat – szirénaszó mellett! A tökéletes védelem alappillérei, melyek Bővebben

Napkollektorok

A naptól nem kap számlát! A 3 óra alatt földet ért Napenergia, elegendő az egész föld energiaszükségletének ellátására! Ráadásul ingyen! Sőt most még állami támogatással is!   Ugye van még Bővebben

Műanyag ablakok

Csúcsminőségben és elérhető árakon!  Egy életre szóló kényelem? 10 ÉVE forgalmazzuk a nagyhírű TRYBA (Franciország) és SPECTUS (Nagy-Brittania) felsőkategóriás műanyag nyílászáróit. A Kaposvártól 20 km-re lévő Üzem havi GYÁRTÓKAPACITÁSA meghaladja akár Bővebben

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209934slide_rpont_no1.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/795398slide_rpont_no2.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/121971slide_rpont_no3.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/484891slide_rpont_no5.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/881555slide_rpont_no4.jpg

Légfüggönyök az RPontnál

Légfüggöny, a láthatatlan ajtó

Légfüggöny leírásaEgy-egy hétköznapi használati tárgy esetében ritkán gondolunk arra, hogy valójában milyen fontos része az életünknek. Különféle ajtókat naponta nyitunk és zárunk, egy-egy régi épület nagykapuján esetleg meg is akad a szemünk, de ennél behatóbban valószínűleg ritkán vizsgálgatjuk a bejáratokat.  Az ajtók szerepét megjelenésük óta ugyanaz a kettősség jellemzi: egyrészt távol tartja a külvilágot, legyen az "ellenség" vagy éppen a hideg, másrészt be is engedi otthonunkba kintről azt, ami jó, például egy kedves vendéget.

A bejárati ajtók elsődleges funkciója a biztonság megteremtése és a hőszigetelés. Néhányan ezért súlyos, nehéz függönyöket szerelnek a bejárati ajtó mögé, hogy megakadályozzák a hideg levegő bezúdulását. Nem túl barátságos egy ilyen ajtón belépni, és valljuk be, a hatékonysága sem az igazi.
Van azonban egy jobb megoldás, a „láthatatlan ajtó”, amelyen áthaladva nem érzékelünk mást, csak, hogy beértünk a hidegről, egy kellemes meleg helyiségbe. Ez a légfüggöny, amelyet első sorban a bejárati ajtóknál alkalmazzuk, de adott esetben két belső helyiség elválasztásánál is alkalmazhatóak.

Légfüggöny az RPontnálNéha egy bejárati ajtót sem könnyű kiválasztani, sok szempontot kell mérlegelni, és mielőtt döntünk a szakember véleményére is kíváncsiak vagyunk.

Az őszi időjárás hamarosan hidegebbre fordul, és ezzel együtt szükségessé válik a fűtés beindítása is. Bármivel is fűtünk, gondosan ügyelünk rá, hogy ezek a helyiségek melegek maradjanak, még inkább zárjuk, csukjuk ajtóinkat. Néha talán azon is elgondolkozunk, milyen jó lenne egy olyan ajtó, amelyik láthatatlan, nem kellene állandóan arra figyelni, hogy be van-e csukva, egyszerűen csak jöhetünk-mehetünk, de a hideg ott marad, ahol van, és a meleg sem tud megszökni.

Van azonban egy jobb megoldás, a "láthatatlan ajtó", amelyen áthaladva nem érzékelünk mást, csak, hogy beértünk a hidegről, egy kellemes meleg helyiségbe. Ez a légfüggöny, amelyet első sorban a bejárati ajtóknál alkalmazzuk, de adott esetben két belső helyiség elválasztásánál is alkalmazhatóak.

A légfüggönyöket olyan helyeken célszerű alkalmaznunk ahol két külön álló légteret szeretnénk egymástól elzárni. A légfüggöny a két teret úgy választja el egymástól, hogy megakadályozza azt, hogy meginduljon a hőátadás a fűtött vagy hűtött helyiségből, a fűtetlen vagy hűtetlen helyiség vagy a külső tér felé.

rpont-legfuggony-03A légfüggönyök jelentősége tehát ebben rejlik, és könnyen belátható, hogy használatával energiát és így természetesen jelentős pénzt takaríthatunk meg.

Fontos tehát, hogy a légfüggönyök által kínált előnyöket is pontosan megismerjük, hogy a széles kínálati palettáról a célnak leginkább megfelelőt válaszuk.

Manapság a légfüggöny kínálat igen széles tartományban áll a rendelkezésünkre, ezért a megfelelő ár-érték arányú berendezés kiválasztásához az alábbi két fontos tényezőt mindenképpen figyelembe kell vennünk:

  1. Teljesítmény és a légáramlás geometriája
  2. Zajszint

Teljesítmény és a légáramlás geometriája

Viszonylag egyszerűen tudunk légfüggönnyel olyan zónákat elválasztani egymástól ahol csak a különböző hőmérsékleteket kell biztosítanunk. Előfordul, hogy a különböző terek között nyomás különbség és jelentős légmozgásbeli különbség is van, azonban erre az esetre is van megoldás. Erre a helyzetre olyan berendezést válasszunk, amely a légmennyiségével és légsebességével képes kiküszöbölni a terek között a nyomás és légmozgás különbségből adódó problémákat.

A megfelelő légfüggöny kiválasztásakor a megfelelően nagy légsebesség mellett még számos más lényeges elemre is oda kell figyelnünk.

Először is ügyeljünk arra, hogy a belső térben ne okozzon a komfort szintben jelentős változást a berendezés alkalmazása, üzemeltetése. A berendezés működése ne legyen zajos, és ne okozzon turbulenciát. Az energia költségeket csökkentse a légfüggöny alkalmazása és természetesen az üzemeltetési költsége is legyen optimális.

Túl nagy légsebességű és légmennyiségű berendezés alkalmazása esetén a légfüggöny üzemeltetéséhez szükséges energia költségei jelentősen növelhetik a berendezés üzemeltetési költségeit. Fontos, hogy olyan légfüggönyt alkalmazzunk aminek a fejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a légsebesség és a légmennyiség megfelelő egyensúlyban legyen. Például egy nagy légsebességű és kis légszállítású berendezéssel ugyan azt a hatást érjük el mintha egy kis légsebességű nagy légszállítású légfüggönyt alkalmaznánk. De az utóbbi által keltet zaj jóval kisebb, ami a bent tartózkodók számára jelentős komfortérzet javulást eredményez.

Ha olyan légfüggönyt alkalmazunk, amelynek a légszállítása és légsebessége megfelelően optimalizált akkor ezzel jobb eredményeket érhetünk el, mint egy olyan berendezéssel, aminek a fejlesztésekor csak arra ügyeltek, hogy a légsebessége elég nagy legyen.

A légfüggönyök fejlesztésekor ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a berendezés megfelelő légmennyiséget szállítson, így adott esetben egy kisebb légsebességű nagyobb légmennyiségű  légfüggönnyel jobb eredményeket érhetünk el, mint ami a más gyártók nagyobb légsebességű készülékeiből kicsalogatható.

Ezzel már a vásárláskor jelentős ár előnybe kerülhetünk a más gyártók légfüggöny berendezéseikkel szemben, hiszen egy kisebb légsebességű nagyobb légszállítású berendezés adott esetben olcsóbb lehet.

A  gyár egy teszt sorozatot végzett a légfüggönyeik teljesítményének mérésére ennek a teszt sorozatnak a dokumentációját olvasva az alábbiakat tapasztaltuk:

Zajszint

A zajszint a második fontos tényező melyet a kiválasztásnál figyelembe kell vennünk. A légfüggönyök zajszintje alatt tulajdonképpen a berendezések hangnyomás szintjét értjük. A hangnyomás szint függ a zajforrás távolságától, a hangforrás elhelyezkedésétől és természetesen a helyiség akusztikai tulajdonságaitól.

Fontos tudni, hogy két ugyanakkora zajforrás 3 dB-el emeli az egyes zajforrások katalógusban megadott zajszintjét. Tehát ha van két bejáratunk két-két légfüggönnyel, amelyek zajszintje darabonként 50 dB, akkor a teljes zajszint 56 dB lesz. Az első ajtónál lévő két berendezés bekapcsolása esetén a zajszint 53 dB, amikor a második ajtónál is bekapcsolják az ott lévő két berendezést akkor a zajszint 56 dB-re növekszik.
A megfelelő zajtechnikai kiválasztáshoz szükséges információkat a helyszíni mérés után vizsgáljuk.

Szimulációs példa

Végül pedig egy szimulációs példán keresztül mutatjuk be az eddig leírtakat. Az itt látható példákon keresztül könnyen belátható, hogy miért fontos megfelelő teljesítményű légfüggönyt alkalmazni.

A példában egy élelmiszerüzlet szerepel, ahol tejterméket tárolnak egy hűtőkamrában. A helyiség közvetlen kapcsolatban van egy normál hőmérsékletű helyiséggel.

A méréseket különböző állapotokban végeztük el, ezeket mutatják meg a tesztábrák. A kiáramló levegő hőmérsékletét a légkifúvás különböző pontjaiban mértük.

A diagramok azt mutatják, hogy a légáramlás hőmérséklete hogyan alakul az ajtónyílás körzetében:

  • Légfüggöny szimulációs ábra no1

    A sötétvörös szín mutatja a szoba hőmérsékletét, a sötét kék szín mutatja a hűtőkamara hőmérsékletét.
  • Az x tengelyen lévő adat a berendezéstől mért távolságot mutatja centiméterben.
  • Az y tengelyen lévő adat a távolságot mutatja a talajtól centiméterben.
  • A jobb oldali oszlopban a színekre vonatkozó hőmérséklet tartományok láthatóak.

Ha az ajtó nyitva van, a légfüggöny nem működik

Légfüggöny szimulációs ábra no2

Látható, hogy ebben az esetben helyiségből a hideg levegő hogyan áramlik ki a melegebb térbe.
Az ajtó nyitva van, a légfüggöny működik, de a légfüggöny ki fúvási szöge rossz Ha a ki fúvás szöge rossz, akkor a meleg levegő beáramlik a hűtött térbe. Ennek az a következménye, hogy a hűtőkamra belső hőmérséklete nő, ami energia veszteséget jelent.

Az ajtó nyitva van, a légfüggöny működik, de a légsebesség túl magas

Légfüggöny szimulációs ábra no3

Ahogyan azt korábban már részleteztük, a megfelelő légsebesség kiválasztása nagyon fontos. Ahogyan a diagramon látható a túl erős légsebesség azt eredményezi, hogy a légáramlat a hűtőkamra hőmérsékletét emeli, ami energia veszteséget és üzemeltetési-költség növekedést okoz.

Az ajtó nyitva van, a légfüggöny megfelelő beállításokkal üzemel

Légfüggöny szimulációs ábra no4

Helyes beállítások mellett a légfüggöny a diagramon látható hőmérséklet eloszlást produkálja.
A bejáratok felett elhelyezett légfüggöny kiemelkedő energia megtakarítást eredményezhet a fűtésben és a hűtésben egyaránt.

Szűcs Mihály Cégtulajdonos Névjegy

RPont Hirdetés

Bejelentkezés

Ki olvas minket?

Oldalainkat 2 vendég böngészi

Keresés a honlapon

Hogyan könnyíthetjük meg betörőink munkáját?

RPONT Ajánlata Látogatóinak

INVERTERES KLÍMA ELŐNYEI!

Sok szó kering manapság az inverteres klímákról, nem véletlenül, hiszen maga a fogalom sem régi dolog. Ahhoz, hogy ezeket az előnyöket érzékelni tudjuk, ismerkedjünk meg az inverteres klíma működésével!
További információért kattintson ide!

Inverteres Klíma - Működése, előnyei

Az inverteres klímáknak egyre javuló előnye továbbá, hogy évről évre olcsóbbak, valamint, hogy egyre több, további, komfortot fokozó funkcióval látják el őket!

Üdvözöljük weboldalunkon!

Ma 2013. december 08., vasárnap, Mária napja van. Holnap Natália napja lesz.

RPONT Bemutatóterem Videófilm

Get the Flash Player to see this player.

RPont Bemutatóterem Partnerei

/www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/116171www_retroclub_eu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/325725www_elero_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/808648www_stiebeleltron_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/454899www_equinoxe_hu.jpg /www.redonybolt.com/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/209087www_roma_de.jpg