Redőnykészítés - Kaposvár

Mini – Maxi – Redőny

A kánikula idején sokkal elviselhetőbb volt a hőség azokban a lakásokban, amelyeknek ablakait leeresztett redőny védte.

Igaz, még ritkára engedve is sötétnek tűnt a lakás, de a lakóterek hőmérséklete számottevően alacsonyabb volt. Ez a redőnyök hőszigetelő hatásának volt köszönhető. Aki eddig gondolkodott a felszerelésükön, azt ez a nyár biztosan meggyőzte. Ám nem mindegy, hogy milyen redőnyt szereltetünk fel, az ablakok adottságai ugyanis nemcsak a redőnyök optimális méretét, de esetenként a kiegészítő szerelvényeit is meghatározzák.

Redőny - Kaposvár
Redőny - Kaposvár

A műanyag redőnyök általában 21, 37 és 50 mm szélességű extrudált, üreges lamellákból állnak. Előnyük, hogy könnyebbek a hagyományos faredőnyöknél, felületkezelést nem igényelnek és jó a hőszigetelő képességük is. Bármilyen ablak elé felszerelhetők, illetve a régi faredőnyök helyére is beépíthetők. Ez esetben a redőnytáblát az 50 mm széles lamellák alkotják, és a régi tokba szerelt eredeti tengelyt s annak szerelvényeit sem feltétlenül kell újra cserélni.

Nagy szélesség esetén alumínium záróelemmel szokás merevíteni a redőnyt kihajlás ellen. A lefutó sínek állapota is lényeges. Természetesen a műanyagredőnyöknek van vakolható tokos változata is, amit főként új építésű házaknál előnyösebb, mert beépítése miatt nem szűkíti az ablak felületét. Ezt már az ablaknyílások méretének kialakításakor feltétlenül figyelembe kell venni. A különféle gyártók erre vonatkozólag minden szükséges adatot megadnak.

Redőny - Kaposvár

Utólag is felszerelhető

Az utólag beszerelhető, ún. külsőtokos redőnyök talán a legkedveltebbek, mivel minden ablakra felszerelhetők. A keskeny lamella-szélességűek inkább a kisebb ablakokra megfelelők, és a 37 mm széles elemekből is csak legfeljebb 180 cm széles és 330 cm magas redőnyfelületeket célszerű kialakítani. A magasság azért nem mellékes, mert a nagy felületű redőnyök elég súlyosak, és ez a felhúzásuk első harmadában okozhat nehézséget. Ezen a felületek osztásával lehet változtatni, amit az ablaktok osztása határoz meg. Régi, nagy és magas ablakoknál előfordul, hogy az ideális szélességet túl kell lépni, és emiatt a redőny felhúzása bizony elég nehéz lesz. Az alumínium redőnyök könnyebbek, elegánsabbak, de drágábbak a műanyagból készülteknél. A műanyaglécek színét már megrendeléskor – gyártmánytól függően – tíznél több változat közül lehet kiválasztani. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a sötét színűek csak esztétikailag előnyösek, a faerezett mintásak pedig feláras termékek.

Redőnytervezés - Kaposvár

Mivel utólagos beépítésnél kívülre kerül a redőnyszekrény, így benyúlik az ablak felső részébe. A keskeny lamelláknál a hossztól függően kisebb a felcsévélt redőny helyigénye, ezért a takarásához kisebb redőnytok szükséges. Alacsony ablakoknál a bevilágítás szempontjából ez fontos lehet. Az sem mindegy, hogy a tok acél-, vagy alumínium lemezből készült, természetesen színterezett bevonattal. A régebben felszerelt műanyagredőnyök acéllemez szekrény burkolata rozsdásodik, manapság ezt horganybevonattal előzik meg.

Az már a helyi adottságoktól függ, hogy hevederes, vagy zsinóros csévélővel lehet majd a redőnyt működtetni. Például attól, hogy a kinyitott ablakszárny és a tok mellett van-e elég hely – legalább 45 mm – a heveder kivezetésére. Kisebb távolság esetén csak a zsinóros működtetésre van mód, ami a nagyobb súlyú redőnyök felhúzásakor elég hátrányos, és a zsinórt is fokozottan igénybe veszi, de csak félútig, onnan már egyre könnyebb a nagy redőnyök mozgatása is.

A lefutó síneknél célszerű a gumi betétes változatokat előnyben részesíteni, mert ezek erős szélben jelentősen csökkentik a leeresztett redőny zörgését, és jobb zárást is biztosítanak.

Hevederes vagy zsinóros redőny?

Az már a helyi adottságoktól függ, hogy hevederes, vagy zsinóros csévélővel lehet majd a redőnyt működtetni. Például attól, hogy a kinyitott ablakszárny és a tok mellett van-e elég hely – legalább 45 mm – a heveder kivezetésére. Kisebb távolság esetén csak a zsinóros működtetésre van mód, ami a nagyobb súlyú redőnyök felhúzásakor elég hátrányos, és a zsinórt is fokozottan igénybe veszi, de csak félútig, onnan már egyre könnyebb a nagy redőnyök mozgatása is.

A hevederek 14, illetve 23 mm szélesek és kivezető görgőkön keresztül futnak le a tokozott csévélőhöz. A régebbi redőnyökön egyszerűbb, mechanikus hevederszorítóval lehetett a redőnyt a kívánt pozíciójában rögzíteni, és hiányzik a csévélő, a heveder pedig felhúzott redőnynél szabadon lóg a tok előtt vagy azon belül. Az új redőnyöket többnyire rugós csévélővel szerelik fel, amelyek oldalra fordíthatók így akár ablak közé is kerülhetnek, de ez azzal jár, hogy a redőny kezeléséhez a belső ablakszárnyat mindig ki kell nyitni. A zsinóros redőnyöknél hasonló kialakítású rugós csévélőket alkalmaznak, a zsinórt acélhuzal spirálcső vezeti a műanyag kivezető görgőre, ami főként a redőny felhúzását könnyíti meg, leengedésekor pedig a zsinórt vezeti meg kellően.

A külső redőnyök felszereléséhez alig egy óra szükséges és bármilyen ablak elé felszerelhetők. Ehhez természetesen jó felmérés szükséges, és ennek során kell minden igényünket elmondanunk, mert az esetleges utómunkálatok drágíthatják a költségeket, és késleltethetik is az új redőny használatba vételét.

Redőny - Kaposvár
Redőny - Kaposvár

Napsugarak ellen

A nyáron a tűző napsugarak ellen az ablakokra szerelt redőnyök hathatós védelmet nyújtanak. Számos változatuk létezik, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen ablakra felszerelhetők legyenek. Árnyékoló hatásuk kitűnő, a sok lehetséges megoldás között azonban végül magunknak kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőt.

A külső tokos redőnyök talán a legkedveltebb megoldások, amelyek a régebben redőnyökkel nem rendelkező otthonok ablakaira is felszerelhetők. Ennek legnagyobb hátránya, hogy mivel a felcsévélt redőnyt védő és befogadó szekrénytoknak nincs a falban kialakított helye, a tok méretétől függően leszűkíti az ablak magasságát. Ezért a minitokos változatok a legnépszerűbbek, különösen a normál méretű ablakok esetében.

Ezeknél azonban többnyire csak 27mm-es keskeny léceket lehet alkalmazni, ami széles redőnyöknél nem ideális, legfeljebb osztott felülettel kialakítva.

Ez viszont azzal jár, hogy kettő, vagy több redőnymozgató szerkezetre lesz szükség, ami árnövelő. Előnye, hogy a redőnytagok könnyen felhúzhatók, és így a jobb szellőzést is könnyebb beállítani. Különösen lényeges ez, ha a redőny mozgatását a tok közelsége miatt csak zsinórral lehet megoldani.

Meggondolandó a sztirolhab szigetelésű elemek alkalmazása is, amely a redőny hatásosságát jelentősen növeli. Különösen akkor, ha sötétszínű lamellákat választunk, amelyek köztudottan jobban felmelegednek. A lécoldalvéges megoldásúak pedig megakadályozzák a lécek oldalra csúszását, széleik megszorulását.

Redőnytervezés - Kaposvár

Az alumínium lamellás redőny ugyan drága, viszont hosszú életű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú és még egy kicsit könnyebb is a műanyaglécekből állóknál. A lefutók kiválasztásnál a gumiperemesek az előnyösebbek, mert csendesebb a redőnytest mozgatása, és szélben sem fog a lefutó szélének verődve zajongani.

Az integrált szúnyoghálóval is érdemes számolni, hiszen jó védelmet ad a rovarok és szöszök ellen. Arra azonban már jó előre számítsunk, hogy a külső tokos redőnyöknek csak a belső oldalát lehet kényelmesen letisztítani, a külső felületük ugyanis leengedve csak kívülről érhető el. Ahol ez nem lehetséges, külső lemosásuk szinte megoldhatatlan, bár évente legalább kétszer szükség lenne rá. A faablakok külső felújítását is megnehezítik a felszerelt lefutók, amire ugyancsak célszerű felkészülni.

Az elfalazható tokos redőnyszekrények előnye, hogy mivel az ablak fölé kerülnek, annak teljes bevilágító felülete megmarad. A másik előny, hogy a redőnyszekrény levakolva teljesen eltűnik.

Hátránya viszont hogy többnyire csak az ablakkal együtt építhető be. Az ilyen szekrények hőszigetelése sem gond, mert ezt a redőnytokba épített sztirolhab szigetelés teljesen megoldja. Hátrányként említhető, hogy a beépítés és a bevakolás kissé hosszadalmas művelet és pontos helyszíni felmérést igényel, viszont a redőnyszekrény teljesen láthatatlanná válik.

Arra is lehetőség van, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny- és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben szinte nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes már ilyenkor a motoros mozgatáson gondolkodni. Ezeknél a redőnyöknél ugyanis csak az 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróba lesz minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá is teszi. Ami pedig az ilyen redőnyszekrények hőszigetelését illeti, a fedőlapra erősített idomos habréteg ezt is megoldja.

Redőnyt keres?

Ismerje meg az RPontot Kaposvárott, a 30 éve megbízható árnyékolástechnikai szakértőt! Kattintson és fedezze fel kiváló minőségű termékeinket!