Split klíma

Splitklíma Berendezések

Az osztott ( másnéven: SPLIT ) rendszerű klímaberendezések nevüket onnan kapták, hogy a berendezések ketté vannak osztva.

Tehát két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötnek össze a szerelők.

Csendes Üzemmód

Az osztott típusú berendezéseken belül, elhelyezés szempontjából, több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebb az oldal fali készülék, de megkülönböztetünk elhelyezés szempontjából álmennyezetbe süllyeszthető (kazettás), mennyezet alá szerelhető, parapetre szerelhető készüléket. Az utóbbi három készülék általában drágább az előbbieknél, ezért azonban több funkciónális lehetőséget és elegánsabb megjelenést kapunk.

Az osztott rendszerben működő komfort klímaberendezéseknek még egy nagy csoportja van ezek pedig a légcsatornázható készülékek. Ezen készülékek betervezése nagyobb szaktudást igényel, és míg a készülék olcsóbb, addíg jóval drágább szerelési és anyag költséggel jár a beépítésük.

Split klíma csendes
Természetesen az osztott rendszerű berendezéseket, hasonlóan az ablakklímákhoz, első sorban nyáron hűtésre alkalmazzák, de léteznek hűtő/fűtő modellek is amit kiegészítő fűtésre alkalmazhatunk az átmeneti tavaszi, őszi időszakokban. Alap kivitelben egy kültéri egységhez egy beltéri egység (monosplit) tartozik, de vannak úgynevezett multi rendszerű készülékek, melyeknél egy kültéri egységhez 2-5 beltéri rész tartozhat. Ez lehetővé teszi, hogy több szobát hűtsünk egy kültéri géppel, költséget és helyet megtakarítva.
Az osztott (split) klímaberendezések beltéri egységét a klímatizálandó helyiségbe szerelik úgy, hogy az a lehető legjobban át tudja forgatni magán a helyiség levegőjét.
Levegő forgatás klímaberendezés
A kültéri egységet legtöbbször az épület homlokzatán, tartókonzolra szerelve, helyezik el, de kerülhet akár a tetőre is. Ennek a szétválasztási módnak óriási előnye, hogy a zajosnak számító részek (ventilátor, kompresszor) a kültéri egységben helyezkednek el, így a beltéri egység nagyon csöndessé válik. 

A két rész meghatározott maximális távolságra lehet egymástól, ezen távolságon belül kell megoldani az elhelyezésüket. A készülékek felszerelése és üzembehelyezése szakszervizt igényel. (amit a szakboltok biztosítanak) Az importőrok v. forgalmazók csak ebben az esetben vállalnak garanciát a berendezésekre.

Az osztott rendszerű berendezéseket leginkább hálószobákba, nappalikba, irodákba, üzlethelyiségekbe telepítik. Fontos, hogy ezen berendezések igénylik az évi legalább egyszeri szakszerviz általi karbantartást. Szinte kivétel nélkül minden típusú készülék, programozható infrás távkapcsolóval rendelkezik.

Az osztott rendszerű berendezések különféle típusai

Falra szerelhető

Falra szerelhető típus
 (Single Split Type)

Ez a berendezés 2 egységből áll. A beltéri egység és a kültéri egység. A beltéri egység a falra szerelhető.

Falra szerelhető multi típus

Falra szerelhető multi típus 
(Multi Split Type)

Ez a berendezés egy kültéri egységből és több, akár 5 beltéri egységből is állhat. Alkalmas több helyiség hűtésére egy kültéri egység felhasználásával. A beltéri egységek a falra szerelhetők.
Parapetre szerelhető készülékek
 (Floor Type)

Parapetre szerelhető készülékek
 (Floor Type)

A készülék beltéri egysége a mennyezetre v. oldal falra, akár a radiátor helyére is szerelhető. Alkalmazhatóak olyan helyeken ahol a fali, kazettás, mennyezeti gépekkel nem megoldható a helyiség hűtése.
Mennyezet alá szerlhető típus
 (Ceiling Type)

Mennyezet alá szerlhető típus
 (Ceiling Type)

Ez a berendezés szintén áll egy beltéri egységből ami a mennyezetre szerelhető és egy kültéri egységből. Ezen berendezések méret sora általában nagyobb hűtőteljesítmény értékről indul, ebből adódóan nagyobb helyiségek elsősorban irodák, éttermek stb., klímatechnikai problémainak megoldására alkalmazzák.
Álmennyezetbe süllyeszthető készülékek 
(Cassette Type)

Álmennyezetbe süllyeszthető készülékek 
(Cassette Type)

A készülékek beltéri egysége az álmennyezetbe süllyeszthető. Léteznek multi változatok is a berendezésből, de a leggyakoribb az egy kültéri + egy beltéris kialakítás. A készülékek elsősorban irodák, üzlethelyiségek hűtésére használják.
Légcsatornázható készülék
 (Duct Type)

Légcsatornázható készülék
 (Duct Type)

Az osztott berendezés ezen típusa eltér az előzőektől. Bár itt is van beltéri és kültéri egység, a beltéri a padlásra vagy álmennyezetbe kerül. Ezen keresztül négy csővezetékkel négy helység hűthető. A készülék tervezése és a nyílások helyzete nagyobb szakértelmet igényel az előzőeknél.
Split klíma

Klímát keres?

Ismerje meg az RPontot Kaposvárott, a 30 éve megbízható klímatechnikai szakértőt! Kattintson és fedezze fel kiváló minőségű termékeinket!